preloader

Альфа-Банк Україна скоротив рефінансування НБУ майже вдвічі до 5,6 млрд грн

Альфа-Банк Україна (незабаром Sense Bank) повернув 3,4 млрд гривень заставного рефінансування НБУ. Кредит скоротився майже вдвічі - з 9 млрд грн на кінець липня до 5,6 млрд грн, який банк планує і надалі погашати.

Альфа-Банк Україна був і залишається системно важливим банком, фінансово стабільним та операційно прибутковим. Так, за 8 місяців 2022 року банк отримав операційний прибуток у 5 млрд гривень, а збитки пов'язані виключно з формуванням резервів, що є циклічними ознаками для будь-яких криз і розформовуються після стабілізації. Також Банк покращив показник ефективності бізнес-процесів (CIR) в порівнянні з минулим роком із 53% до 43 %.

«Банк пройшов основний пік кризи, в якій опинилась вся банківська система з початку війни. З травня 2022 ми почали спостерігати позитивну динаміку – відновили накопичення коштів юридичних осіб, а з червня почали зростати обсяги строкових депозитів українців, відновили кредитування в тому числі підприємств критичних сфер економіки. Банк має достатній рівень ліквідності, що дає змогу повертати заставне рефінансування НБУ», - прокоментувала Алла Комісаренко, голова Правління Альфа-Банк Україна.

Нагадаємо, що в перші дні війни Альфа-Банк Україна, як і більшість банків, отримав від НБУ кризове (без застави) рефінансування у розмірі 4,6 млрд гривень строком на рік. Однак, вже в травні 2022 року одним з перших достроково і в повному обсязі повернув кошти НБУ.