preloader

Спростування інформації, що з’явилась у ЗМІ

Матеріал, який розміщено на РБК Україна під назвою «Під ударом. Чи є ризик банкрутства Альфа-Банку в Україні» та серія передруківок з посиланням на цей матеріал - черговий приклад замовної кампанії проти Альфа-Банку Україна, де журналіст свідомо використовує неправдиві факти, маніпулює інформацією та робить свої висновки, що повністю суперечить реальній ситуації.

Хочемо виділити декілька найбільш зухвалих прикладів брехні, поширеної в матеріалі:

1. Теза про збитковість банку - маніпуляція. Альфа-Банк працює з операційним прибутком. За 8 місяців операційний прибуток до резервів склав 5 млрд. грн. Поточний збиток Банку, про який пише журналіст, сформовано виключно формуванням резервів на випадок погіршення фінансового стану клієнтів-позичальників банку. Більш того, така ситуація спостерігається у багатьох банках із активним кредитуванням. Після перемоги України у війні та стабілізації ситуаціі у клієнтів ці резерви буде розформовано.

2. Теза про рефінансування - маніпуляція. Альфа-Банк достроково і в повному обсязі повернув антикризове рефінансування, яке було надано Нацбанком у перші дні війни. Ми працюємо з Національним банком у межах інших ринкових інструментів: лише з заставним рефінансуванням, простою мовою – нам дають гривню в обмін на ОВДП чи валюту. Цей інструмент не антикризовий і є нормальною практикою звичайного грошового ринку, адже він НЕ збільшує обсяг ліквідних/грошових коштів у банку, а лише обмінює одні ліквідні кошти на інші. Наприклад, у межах цього інструменту банк працює з НБУ в операціях обміну ОВДП (куди банк активно інвестує з метою підтримки держави) на гривню.

3. Судження щодо подальшого зростання рівня проблемної заборгованості не мають підстав – це наочний приклад висновку без фактів. Так, зазначений у статті відтік коштів юридичних осіб – це якраз і є погашення ними заборгованості перед банком, що з іншої сторони балансу виражається у скороченні активів банку, за яке так переймається автор статті. Насправді, під час кризи одночасне скорочення активів і пасивів у формі вигашення кредитів – це позитивна характеристика фінансової міцності (найбільш тривожною ознакою завжди є скорочення пасивів при незмінних активах). Наразі рівень обслуговування кредитного портфелю юридичних осіб у Альфа-Банку складає 85% - один з найкращих показників на ринку. За що ми вдячні нашим клієнтам і всім службам банку, які забезпечили високу якість кредитного портфелю.

Ми розуміємо, що мета таких матеріалів створити паніку серед клієнтів та дестабілізувати банк, саме для цього створено фейкові факти та маніпуляції з фінансовими показниками. Просимо клієнтів і ЗМІ бути уважними і критичними до інформації, яка з’являється.