preloader

Пам’ятні монети приймаються без обмежень

Шановні клієнти! Звертаємо вашу увагу на те, що пам’ятні монети України є законним платіжним засобом на території України та повинні прийматися усіма суб’єктами господарювання та установами банків.

Відмова приймати  як засіб платежу пам’ятні монети усіх номіналів, випущених в обіг Національним банком, є порушенням чинного законодавства і нормативно-правових актів Національного банку.

Гривня (банкноти і монети) як національна валюта, яка є єдиним законним платіжним засобом на території України, відповідно до статті 35 Закону України “Про Національний банк України”, приймається всіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Пам’ятні монети України – це монети із дорогоцінних або недорогоцінних металів, які виготовлені із застосуванням спеціальних технологій, що забезпечують підвищену якість монет, і випускаються в обіг Національним банком обмеженими тиражами з нагоди відзначення ювілейних дат, пам’ятних подій історії та сучасності, заходів з охорони навколишнього природного середовища, інших подій суспільного життя (відповідно до пункту 1.2 Інструкції про організацію виготовлення, випуску в обіг і реалізації пам’ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції, затвердженої рішенням Правління Національного банку України від 30 травня 2013 року № 213). Згідно з пунктом 1.1 зазначеної Інструкції пам’ятні монети є законним платіжним засобом на території України.

Суб’єкти господарювання під час здійснення розрахунків зі споживачами за готівку (відповідно до пункту 21 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 № 148) зобов’язані приймати в сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти і монети (у тому числі розмінні, обігові монети, пам’ятні банкноти і монети, зношені банкноти і монети) усіх номіналів, які випускає Національний банк в обіг, що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності.

Ознайомитись зі зразками та описами випущених в обіг пам’ятних монет можна на офіційному Інтернет-представництві Національного банку.